
Anki Larsson till minne
”Förmågan att hitta det mänskliga i de mer excentriska rollerna gjorde henne ovärderlig som skådespelerska”. Vi minns skådespelaren Anki Larsson, som gick bort den 30 augusti efter en tids sjukdom.
Med bestämda steg på Fårös kalkstensgrusvägar leder hon Tim Roth och Vicky Krieps rollfigurer fram till deras boning på en av Bergmangårdarna i Mia Hansen-Løves Bergman Island. Anki Larsson spelar husfrun på konstnärsresidenset och inleder filmen som också fick avsluta hennes imponerande skådespelarkarriär. Filmen hade världspremiär i juli i år i Salle Lumière på Cannes filmfestival och Bergman Island blev därmed den tredje film med henne som visats på festivalen.
I mångt och mycket är Anki Larsson synonym med framväxten av den svenska indiefilmen i början av 00-talet. En som tidigt såg hennes begåvning och särart var Jens Jonsson. Samarbetet dem emellan resulterade i kortfilmerna K-G i nöd och lust (2002, visad i Cannes), Fragile (2004) och tv-serien God morgon alla barn (2005).
Jens Jonsson:
”Jag hade det nöjet att få jobba med Anki flera gånger. Hon var en unik skådespelerska med humor och värme samtidigt som hon var bestämd, kraftfull och hade en stor integritet. Oförmögen att fjäska och ställa sig in, ärlig och rak men alltid med stor empati och ett fysisk skådespeleri som väldigt få bemästrar. Jag kommer sakna henne väldigt mycket.”
Det mångåriga samarbetet med Patrik Eklund började 2008 med Oscarsnominerade kortfilmen I stället för abrakadabra. Året efter kom filmen Slitage som blev inbjuden av Cannes filmfestivals Semaine de la Critique och vann Canal+ Award. I samtliga filmer regisserade av Patrik Eklund innehade Anki Larsson framträdande roller som till exempel den spindelrädda kvinnan i långfilmen Flimmer (2012). I tv-serien Revansch (2019) – ursprungligen tänkt som en långfilm – lovordades hon i rollen som den bittra, hämndlystna, alkoholiserade och aggressiva badmintonspelaren AnnBritt som snuvades på ett SM-guld. Tv-serien We Got This från 2020 avslutade deras långa och av många uppskattade samarbete.
Patrik Eklund:
”För mig var Anki alltid det självklara valet. Förmågan att hitta det mänskliga i de mer excentriska rollerna gjorde henne ovärderlig som skådespelerska. Att ge den rosenkindade bullmamman trasiga karaktärer att utforska var alltid lika spännande och resultatet ofta unikt. Vi hann göra nio produktioner ihop och blev goda vänner genom åren, tanken på att vi aldrig mer kommer att ses är både förödande och smått overklig.”
Anki Larsson i Flimmer (2012). Foto: Rolf Carlbom
I likhet med omtyckta skådespelare som Lotta Tejle och Ingela Olsson kom de stora rollerna i film och tv för Anki Larsson först efter hon fyllt 40. Ovanligt för skådespelerskor i vårt land. Och det var i tv-serien Saltön, som sändes 2005 till 2017, som svenska folket tog henne till sitt hjärta.
Lena Koppel regisserade episoder i tredje och fjärde säsongen av Saltön och beskriver sitt arbete med Anki Larsson på detta sätt:
”Anki var en hemlighetsfull, orädd, begåvad och tänkande person. Hon kunde sitta för sig själv på lunchen medan vi andra umgicks. Anki tänkte, hon tänkte på sin roll, Emelie, en roll hon tog på största allvar. Hon var ytterst noga med att kunna sin karaktär och ville att Emelie skulle utvecklas. Vi var inte alltid överens, men vi utmanade varandra, vilket gjorde arbetet med Anki till en fröjd.
Anki var inte rädd för att säja sin åsikt och försvara inte bara sig själv utan även andra. Det spelade ingen roll vem det var som stod framför henne. Hon var rättvis. Hon var alltid på den svagas sida. Jag kunde ana att hon själv gått igenom svårigheter, men Anki delade sällan sina egna personliga erfarenheter, här bet hon ihop och hade stark integritet.
Anki var udda, hon ville göra och gjorde udda filmer och teateruppsättningar utan någon ersättning. För att hon älskade att arbeta. Pengar det hade hon inte… hon gick sin egen stig och mycket på lusten.
Vi har skrattat mycket, för humor det hade hon, humor av den svartaste och bästa sorten. Jag kommer verkligen att sakna Anki”.
Anki Larsson föddes 1954 och tillbringade sina första år i Hässelby. Hon började skådespela i högstadiet och via Skara skolscen kom hon så småningom in på Statens scenskola i Stockholm. Därefter var hon engagerad på Götateatern i Göteborg, Riksteatern, Fria Proteatern med flera. Många av våra främsta regissörer inom teater, film och tv-drama har arbetat med henne genom åren och bland dem märks amerikanska regissören Ari Aster som gav henne rollen som sektledaren Irma i hyllade amerikansk-svenska Midsommar från 2019.
Anki Larsson önskade bredda sitt konstnärskap vid sidan av skådespeleriet och debuterade som pjäsförfattare häromåret med Ida och Selma – ett drama om Selma Lagerlöf och journalisten och författaren Ida Bäckman.
Text: Jan Göransson
Fler av Anki Larssons filmer – bland andra Flimmer, Istället för abrakadabra och Midsommar – finns att strömma. Se dem här.
Se Revansch på SVT Play.
Läs mer om filmerna i Svensk Filmdatabas.
Publicerad 02 september 2021