Resan till Melonia
En fantasifull och färgsprakande animerad Shakespearehyllning i miljödebattens kölvatten för vilken Per Åhlin belönades med en guldbagge.
Animerad långfilm
År: 1989
Regissör: Per Åhlin
Röster: Hans Alfredson, Robin Carlsson, Olle Sarri, Thomas Von Brömssen, Eva Rydberg, Ernst Günther, Ingvar Kjellson
Längd: 104 min
Åldersgräns: Barntillåten
Rekommenderad ålder: 5-9 år
Filmen finns med svensk text.
Boka filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.
Här finns filmhandledning till filmen.
Resan till Melonia börjar som sin Shakespeareska förlaga, Stormen, med just en magnifik storm. Magiska krafter är i omlopp för att förhindra de pengahungrande skurkarna Slug (Jan Blomberg) och Slagg (Hans Alfredson) att ta sig till den paradisiska ön Melonia. De är härskare över grannön Plutonia, en gång lika blomstrande som Melonia, nu exploaterad och förorenad. På skeppet de seglar är också pojken Ferdinand (Olle Sarri) gömd ombord efter att ha flytt barnarbetet och skräckväldet på Plutonia. Den som framkallar stormen är stormfågeln Ariel, ditsänd av Melonias härskare, den gode trollkarlen Prospero (Allan Edwall).
Detta är upptakten till denna film som kretsar kring eviga teman som ont och gott, frihet och slaveri, natur och kultur. Till Resan till Melonias rika persongalleri kan räknas trädgårdsmästaren Caliban (Ernst Günther), slav under Prospero, Prosperos dotter, den godhjärtade Miranda (Robin Carlsson) och den teaterälskande poeten William (Jan-Olof Strandberg).
Filmens mottagande var överlag positivt och många kritiker jämförde den med amerikanska animerade filmer som hade premiär samma tid, men med en budget med helt andra proportioner. Annika Gustafsson skrev exempelvis i Sydsvenska Dagbladet: "Man dras obevekligen in i Åhlins färgsprakande, frodiga och sensuella bildvärld som inte saknar kyliga, dova och hotfulla inslag när historien så kräver".
Resan till Melonia belönades med två guldbaggar för Per Åhlins kreativa insatser och Björn Isfälts musik. Den var Per Åhlins första helt animerade långfilm efter I huvet på en gammal gubbe (1968) och Dunderklumpen (1974), som båda var uppblandade med spelfilm. Här finns inte bara den uppenbara inspirationen av Shakespeares Stormen och Jules Vernes Maskinön utan också av den för tiden så aktuella miljöfrågan i kölvattnet av Tjernobyl och kärnkraftsomröstningen. Året innan filmens premiär hade Miljöpartiet kommit in i riksdagen för första gången.
Filmen präglas av stor fantasirikedom där Melonias udda paradisvarelser och växter tycks som sprungna ur Henri Rousseaus djungelmotiv och Plutonias dystopiska motsvarigheter ur Fritz Langs klassiska Metropolis. De utmejslade karaktärerna görs av en imponerande uppsättning skådespelare med udda par som Eva Rydbergs moderliga kokerska och Ingvar Kjellsons buttre kapten Julgransfot liksom Hans Alfredson och Jan Blombergs sadistiska skurkduo. En ung Robin Carlsson (artisten Robyn) gör den förtjusande Miranda och Allan Edwall en vänligt disträ Prospero medan Ernst Günther briljerar som Caliban, hos Åhlin en bittert mumlande förslavad trädgårdsmästare med salladsblad till öron och morot till näsa.
Text: Anna Håkansson (2015)